J. De Maeyer & N. Kende - Wanderer

“Die Sonne dünkt mich hier so kalt

Die Blüte welk, das Leben alt

Und was sie reden, leerer Schall

Ich bin ein Fremdling überall”

De tweede strofe van het gedicht Der Wanderer van Georg Philipp Schmidt (‘von Lübeck’) dat de negentienjarige Schubert in oktober 1816 als lied publiceerde, werd de inspiratie en essentie van tal van Schuberts werken maar was ook van groot belang voor de hele verdere ontwikkeling van de romantische muziek. De reiziger, zowel door de letterlijke wereld, de landschappen en veranderende natuur, als door het leven, werd een van de belangrijkste thema’s van de romantiek.

Ook bij Liszt droegen zijn vele reizen bij tot het merendeel van zijn composities. Net zoals we bij Schubert het thema ‘Wanderer’ vaak terugvinden, is het thema ‘Nonnenwerth’, een eiland in de Rijn waar Liszt een van zijn meest gelukkige periodes beleefde, een vaak terugkomend thema.

Er zijn geen componisten die de Scandinavische natuur in al haar wildheid en donkerte meer lieten weerklinken in hun werken als Sibelius en Grieg. Net zoals in zijn eerste twee vioolsonates vatte Grieg in zijn derde vioolsonate de Noorse ziel, maar ging deze sonate voor hem ook over de wijde horizon. De reis die afgelegd wordt in de muziek, wordt ook hier een universele reis waarin iedereen raakvlakken herkent.

Een van de toonaangevende Belgische violisten, Jolente De Maeyer, wordt geprezen om haar virtuositeit en haar doorleefde interpretaties. Ze is een zeer veelzijdige artiest, onderscheiden met verschillende prijzen en uitmuntende kritieken voor zowel haar optredens als haar opnames.

Sinds 2018 is Jolente professor viool aan het Conservatorium van Tilburg en vanaf september 2021 ook aan het Koninklijk conservatorium Antwerpen. Daarnaast gaf ze masterclass in België, Duitsland, Italië, Texas en Californië.

Nikollas Kende wordt geroemd om zijn poëtisch spel en oprechte, passionele muzikaliteit. Kritieken prezen zijn gevoelig en visionair muzikant schap. Als solist en als kamermuziek partner is hij een veel gevraagd pianist op de internationale podia.

MAX 140 personen | CAVA opstelling

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 20,00
Basistarief: € 20 | -25: € 18 | Ticketweek - Basistarief: € 18 | Ticketweek - -25: € 16

Waar

CC de Steenoven

Tickets

Contact

Organisatie

CC de Steenoven

Uitvoerder(s)

Filter op categorie