Simone Milsdochter – Apate spreekt

Een monoloog over waarheid & leugen

De godin van de leugen, Apate, komt terug op aarde en richt zich tot de mensheid. Ze is het moe om in de schaduw van haar beste vriendin, Veritas, te staan. Ze voelt zich miskend door de mensheid, ze is misnoegd dat mensen het belang van de leugen niet inzien. De leugen heeft een vuile bijklank, en de moderne mens jaagt blind de waarheid na zonder in te zien dat waarheid alleen weinig vreugde zal brengen. De mensen zijn bang van de leugen. Ze menen nu zelfs in vreselijke post-truth tijden te leven, en richten hun hoop op factcheckers. Maar een leven in alleen maar waarheid, is een leven zonder kunst, geslaagde huwelijken, zonder vrede en rust.

Ik ben het, die samenleven mogelijk maakt. Ik ben het, die voor vrede zorgt. Ik ben het, tussen mensen, tussen landen. Ik ben het, die gewetens sust en kinderen in slaap wiegt op het ritme van hun droombeelden en verbeelding. Ik ben het, die spreekt, wanneer je zegt dat iemand over hen waakt, en dat ze nergens bang voor hoeven te zijn. Dat monsters niet bestaan. Ja, ik ben het, de godin die het leven zelf mogelijk maakt. Want een leven van waarheid alleen is onuitstaanbaar. Nee, het is ronduit onleefbaar. 

In haar humeurige en humoristische pleidooi toont Apate dat de kleinmenselijkheid van de goden peilloos is; vol als ze zijn van jaloezie, ijdelheid en verraad. Het is een afrekening met andere goden, maar vooral een eye opener voor de mensen in de zaal die na afloop de waarde van de leugen zullen zien. Of juist niet? 

ABO A

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 15,00
€ 13 | Ticketweek Basis | - 25 jarigen € 11 | Ticketweek -25

Waar

CC de Steenoven

Tickets

Contact

Organisatie

CC de Steenoven

Uitvoerder(s)

Filter op categorie